Förberedelser inför träningen

 

Ibland talar man om vad man ska äta eller inte dagen innan man skall springa ett långt lopp. Vad man väljer att äta är naturligtvis beroende på vad man önskar för resultat av sin träning, men vill man fungera optimalt och bara tänka på att hålla sig vid god vigör, gäller det att äta och dricka ordentligt alla dagar i veckan.

Vill man, kan man blanda proteindrinkar och dricka som förberedelse för att hjälpa kroppen på traven vad gäller återhämtning, ork och prestation. Men då dessa ofta kan innehålla konstigheter som är svåra och krångliga att granska, är det ofta fullt tillräckligt att bara äta varierat, regelbundet och dricka mycket vatten. Vatten är bästa måltidsdrycken.

Det är dock inte bara själva träningen och maten som spelar roll för hur orken kommer att vara under nästa pass på gymmet eller i träningsspåret. Man får inte glömma att sova ordentligt. Sömn är en vital del i att behålla orken, för förbränningen i kroppen och för hjärnan att hålla koncentrationen uppe.

Bra skor är viktigt vid träning, man bör ta reda på vad man har för typ av fot, hur den pronerar under löpsteget, d.v.s åt vilket håll foten lutar vid nedslaget.