Återhämtning efter träningen

För att få bra resultat av sin träning är det lika viktigt vad man gör efter och mellan träningspassen, som under träningspassen. När man tränar bryter man nämligen ner kroppens muskler, och för att de ska få en chans att byggas upp och bli starkare måste man stoppa nedbrytningsprocessen. Det gör man bäst genom att äta något så snart som möjligt efter avslutat träningspass. Det man äter ska innehålla både kolhydrater och proteiner. Kolhydraterna stoppar nämligen den omedelbara nedbrytningsprocessen, medan proteinerna ger kroppen början till de byggstenar som behövs för att börja bygga upp musklerna igen.

Något annat som är viktigt att göra direkt efter träningen, till och med innan man äter och dricker vatten, är att varva ned. Nedvarvning innebär att man fortsätter hålla sig i rörelse efter att man har avslutat passet, och långsamt saktar ned från maxansträngning till stopp. Detta gör att man håller blodcirkulationen igång under längre tid, vilket gör det lättare för kroppen att frakta bort slaggprodukter som har uppstått i musklerna under träningen, som mjölksyra. Detta kan bidra till att man inte får lika mycket träningsvärk, och alltså kan återhämta sig snabbare.

När man precis kommit hem från sitt träningspass är det bästa man kan göra att sitta still och ta en välförtjänt vilostund i soffan. Om du skulle vilja uppgradera till en ny soffa för att verkligen kunna njuta av att sjunka ned i den när ditt träningspass är slut, ska du gå in på Furniturebox.se, där det finns ett stort utbud av soffor för alla smaker. Under resten av perioden mellan ett träningspass och nästa, bör man dock se till att fortsätta hålla sig aktiv, genom att exempelvis gå promenader, cykla eller jogga lätt. Detta återigen för att skynda på återhämtningen, hålla blodcirkulationen igång och förbereda kroppen inför nästa träningspass.