Att förebygga skador

 

Allt man gör innebär naturligtvis en risk att bli skadad, så även träning. Det finns emellertid saker man kan göra för att förebygga och minimera riskerna. Uppvärmning är A och O. Det är viktigt att inleda varje träningspass med lite lugnare kardiovaskulär träning, d.v.s konditionsträning av något slag. Beroende på vad man ska träna, väljer man uppvärmningens intensitet. Starten på uppvärmningen bör dock alltid vara lugn, så att kroppens maskineri får en chans att vakna till liv innan den riktiga träningen börjar.

Ska man bara träna styrka kan det räcka med några minuters lugn cykling på motionscykel, eller en kortare promenad utomhus eller på löpbandet.

Stretching var tidigare ett måste innan träning, men är numera något kontroversiellt huruvida det är nödvändigt eller inte. Är man överrörlig i sina leder, brukar man inte rekommendera att stretcha, då man redan är alldeles för vig. Detta kan föranleda skador i sig. En överrörlig person kan faktiskt få skador av stretching, istället för att förebygga dem.

Det hjälper alltså att ha lite koll på vilken kroppstyp man har innan man bestämmer sig för typ av uppvärmning.

Ska man till exempel springa ett långt lopp, bör man förbereda sig med en mer ordentlig uppvärmning.