Barn och träning

Både föräldrar och andra vuxna vet idag att det är viktigt för hälsan att röra på sig och motionera regelbundet, och att inte sitta still dagarna i ända. Självklart är detta en kunskap som man vill föra vidare till sina barn, och på grund av det väljer de allra flesta föräldrar att låta sina barn prova en eller flera idrotter redan när de är små. Att möjliggöra att ens barn utövar en idrott under sin uppväxt är kanske en av de största tjänsterna man kan göra sitt barn, då vanor bildas under dessa år som de sedan har med sig hela livet. Om de redan från tidiga år vänjer sig vid att röra på sig och motionera regelbundet är det med andra ord sannolikt något som de kommer att tycka är naturligt även i vuxen ålder. För att det ska bli så måste man dock vara noga med att låta barnen träna och idrotta på rätt sätt, det vill säga på ett sätt som är anpassat för barn.

Det kanske viktigaste att ha i åtanke när det gäller barn och idrott är att barnen måste tycka att det är roligt. Träningen ska i första hand vara lekfull när barnen fortfarande är små. Om man som förälder lägger press på barnen att utöva en viss idrott trots att de inte tycker att det är roligt, kan det ha direkt motsatt effekt, och döda all drivkraft till att träna och idrotta. Ett barn som idrottar för att göra mamma eller pappa glad kommer sannolikt heller aldrig att gå långt i sin sport, eftersom de saknar inre motivation att prestera väl. Som förälder gör man med andra ord helt rätt i att introducera sitt eller sina barn till en viss idrott, men därefter bör man ta ett steg tillbaka, och låta barnet avgöra om det vill fortsätta eller inte. Man ska aldrig pressa ett barn att prestera – det är viktigare att barnet får utöva en allsidig och rolig träning som är anpassad till deras fysiska och mentala nivå.

Något annat som är viktigt för barn som tränar, på en mer praktisk nivå, är att de har passande kläder – precis som det är för vuxna. Vad som är passande beror så klart på vilken sport barnet utövar, men gemensamt för de flesta sporter är att barnet bör kunna röra sig obehindrat i kläderna, och att de bör vara av god kvalitet, eftersom kläderna kommer att behöva tvättas ofta. Ett märke som är känt för barnkläder av hög kvalitet är till exempel Polarn o Pyret. Nackdelen med att köpa kläder från Polarn o Pyret är att man får betala för kvaliteten. Därför ska man alltid kolla in Polarn o Pyret på Black Friday innan man köper kläder från dem, eftersom man på Black Friday hittar rabattkoder till dem och till en mängd olika nätbutiker. Om du behöver köpa annan utrustning till barnens sport, eller julklappar till barnet, ska du också kolla in Cyber-Monday.se, där du hittar en mängd olika erbjudanden och rabatter inför Cyber Monday.

I slutändan är huvudsaken att barn rör på sig och har roligt, och huruvida detta sker i organiserad form genom en idrott eller sport, eller om det bara sker genom lek och spring, spelar mindre roll.