Boxning

Boxning kan kort och gott definieras som knytnävskamp med handskar. Det är en sport och träningsform med anor som går mycket långt tillbaka i tiden. De gamla grekerna boxades i förkristen tid men i sin moderna tappning brukar man säga att sporten uppstod i England på 1700-talet. Boxare delas in i många olika viktklasser för att matcherna ska bli så jämna som möjligt. Två av anledningarna till att boxning fortfarande är väldigt populärt är att sporten finns på det olympiska programmet och proffsboxning omsätter enorma belopp och har utövare som hör till idrottsvärldens mest ansedda och välavlönade atleter alla kategorier. I den här texten kommer vi bland annat att skriva om hur farligt det egentligen är att boxas och hur bra sporten fungerar som självförsvar.

Boxning som självförsvar

Många börjar med boxning och andra kampsporter för att känna att de kan försvara sig om det någon gång skulle bli nödvändigt. Hur effektivt är då boxning? Det är ju begränsat i och med att man inte får sparkas eller använda grepp. Ett mått på effektiviteten är den snabbt växande sporten Mixed Martial Arts där utövarna slåss med väldigt få regler. Brottare och experter på brasiliansk jiujitsu klarar sig där väldigt bra men även boxare kan göra bra ifrån sig. Boxning är mer avgörande än sparkar i de flesta matcher. Boxning är också ett utmärkt sätt att öva upp sitt försvar mot slag och gör dig, snabb, stark och explosiv. Det ska dock sägas att det inte är samma sak att boxas med stora handskar och de mindre skydd som används inom Mixed Martial Arts. Du kan läsa mer på Svenska Boxningsförbundets hemsida om du vill ha information om till exempel klubbar där du kan träna och om aktuella tävlingar.

Hur farligt är egentligen Boxning?

Det finns flera exempel på svenska toppboxare som drabbats av hjärnskador på grund av boxningen. Man ska dock vara medveten om att det är stor skillnad på amatörboxning och proffsboxning. Det är sällan du ser en knockout när två amatörer gör upp i ringen. Amatörboxning är en relativt säker sport som utövas under kontrollerade former och där man löper mindre risk för att drabbas av hjärnskakning än om man till exempel spelar ishockey eller rider. tandläkare stockholm behöver sällan ta hand om boxare eftersom handskarna och tandskydden på ett effektivt sätt förebygger skador på tänderna. Boxning ger allsidig träning av ett slag som minskar risken för välfärdssjukdomar och håller kroppen i fin form. Sporten kan utövas av de flesta. Hälsoaspekten glöms ofta bort när det skrivs om boxningens eventuella farligheter.