Starta en träningsgrupp

Gruppträning är ett fantastiskt bra sätt att hålla motivationen och engagemanget igång och man kan göra det med nästan alla former av träning. Att springa eller simma tillsammans går lika bra som att gå eller cykla, och man kan i gemenskap på gå yoga eller styrketräning, zumba eller magdans. Kanske man till och med vill gå på alltihopa – det är också en möjlighet!

För att starta en egen grupp krävs mycket lite: Några likasinnade vänner eller kollegor, ett träningsschema som passar alla och kanske lite kul accessoarer för att stärka gemenskapen som väskor, T-shirts eller Handdukar med tryck med gruppens namn eller logon från företaget som alla jobbar för, Ålder, storlek, längd och erfarenhet spelar ingen som helst roll; är någon helt grön kan resten av gruppen erbjuda stöd och inspiration och är någon mycket rutinerad så kan den personen ge bra tips åt de andra. Som sagt, alla är välkomna!

Bra planering

De flesta människor lever ganska stressiga liv och det gör att det kan vara svårt att hitta tillfällen då alla medlemmar i gruppen har tid att träna. Som tidsoptimist är det lätt att ta på sig för mycket med resultat att man inte hinner med någonting. Genom att planera sin vecka väl och omvärdera sina prioriteringar brukar man kunna hitta tiden man behöver. Att träna är ju ett sätt att bli friskare, starkare och mer energisk på så de där extra två, tre timmarna i veckan kan i själva verket ge mer tid och ork för allt det andra.

Ge varandra morötter

En av de vanligaste anledningarna till att folk slutar träna är brist på motivation, Man tröttnar, helt enkelt. För att man skall kunna upprätthålla träningslusten krävs dels att man tar eget ansvar för sin träning men också att gruppen inte ger upp. Det är så lätt att hitta en ursäkt till att man inte kan komma och snabbt så rinner allt ut i sanden. Som grupp kan man göra olika saker för att detta inte ska ske: att belöna sig med ett teaterbesök när alla medlemmar tränat tillsammans tio gånger eller att efter trettio gånger göra en härlig sparesa tillsammans är några bra morötter. Kravet är dock att alla i gruppen deltagit så om en inte kommer räknas inte den gången.

Hitta formen

Som grupp kan man också sätta upp olika mål, till exempel att alla skall klara att springa fem kilometer inom två månader eller att alla skall gå ner ett halvt kilo i veckan. Lite tävlingsmoment skadar inte heller och den som lyckats bäst kan få en present av de andra. Tanken är dock inte att det skall handla om konkurrens, utan snarare att hitta en kul träningsform som passar alla och att stötta gruppen i alla lägen.