Vad räknas som träning?

 

Träning kan innebära nästan vad som helst, förutsatt att det handlar om att vara i rörelse. Det viktiga är att göra av med energi och få lite fart på hjärtat. Hjärtat måste få en liten utmaning. Man gör faktiskt av med energi oavsett vad man gör. Man brukar tala om kroppens energiförbrukning i rörelse, respektive i total vila. Det sistnämnda innebär den energi som kroppen gör av med av att bara vara människa, kan man säga. Man räknar på den energi som görs av med bara av att vara stilla, den energi det tar för kroppen att pumpa runt blodet, för att orka andas och för kroppens inre mekanismer att göra det de ska varje dag.

Det är fördelaktigt att göra av med ganska mycket mer energi än vad enbart kroppen i vila gör. Detta kan man lösa genom att träna. Man kan springa fem mil om dagen, eller bara träna yoga i sin säng. Det spelar inte så stor roll vad man gör, det viktiga är att man gör något, varje dag.

Det ligger kanske inte till hands för gemene man att springa fem mil om dagen, men en promenad om dagen på 30 minuter klarar nästan alla av. Såtillvida att man är frisk nog, vill säga. Hur det än ligger till är det viktigt att få till någon form av konditionsträning om dagen, där hjärtat får jobba lite.

Vill man kan man hjälpa kroppen ganska långt på vägen genom att kombinera konditionsträningen med styrketräning. Det behöver inte innebära att man tränar som en galning för att slå något världsrekord, utan bara enkel träning gör god nytta för kroppen. Vad innebär enkel träning då? Till exempel kan man träna yoga eller gå på gym eller bara köpa sig ett par hantlar eller gummiband att använda hemma på kammaren. Vad man väljer är en smaksak och ibland kanske baserat på någon tidigare skada eller sjukdom, som hindrar en från att göra exakt det där som man vill göra. Men skador och sjukdomar går nästan alltid att komma runt och det finns nästan alltid något litet man kan göra, oavsett problematik.

Är man frisk och stark, bör man kunna göra nästan vad som helst och det går nästan alltid att hitta en träningsform som passar varje unik individ.