Varför ska man träna?

Människan har inte utvecklats särskilt långt rent evolutionsmässigt, sedan tiden på savannen. Det innebär att människans kropp är ett kraftverk skapat för att vara i rörelse. Kroppen är byggd för att arbetas med. Den moderna människan behöver längre varken jaga eller uthärda långa perioder av svält. Men eftersom kroppen är konstruerad för att klara sådana förutsättningar, har den ett system som är utvecklat för att bli använt.

Om systemet inte används som det ska, finns det risk för, i första hand, ett energiöverskott och kroppen lagrar på sig vikt i form av fett. Detta kan leda till följdsjukdomar på sikt och till och med förkorta livet, om man har otur. En del människor tycks dock bära på någon form av super-gener och blir inte sjuka hur de än behandlar sin kropp.

Vill man dock vara på den säkra sidan, nåja helt säker kan man aldrig vara, kan man försöka hålla sig i form med hjälp av träning och rörelse i den mån man har möjlighet. Detta underlättar för kroppens organ att hålla sig i trim och för att fungera optimalt. När man tränar transporteras syre runt i kroppen. För många av kroppens organ behövs syre för att överhuvudtaget kunna överleva. Hjärnan behöver syre för att kunna arbeta, hjärtat för att orka pumpa runt blodet och musklerna för att kunna fungera. Mjölksyra har väl alla haft någon gång och det är precis vad syrebristen orsakar.

När man tränar förstärks rent cellulärt de delar av musklerna som underlättar för syret att transporteras genom kroppen. Det blir som en slags kedjereaktion där hela kroppen kan dra nytta av de fördelar som syret för med sig.

Allt handlar i det stora hela om syresättning och hur blodgenomströmningen underlättar och optimerar funktionen hos kroppens olika organ.

Hjärnan behöver t.ex få ordentligt med syre för att funktioner som koncentration och minne skall fungera optimalt.

Hjärtat blir starkare och behöver inte arbeta lika hårt som det hade behövt annars, bland annat genom att fler kärl för genomströmning av blodet bildas och kärlväggarna blir mer elastiska. Detta innebär på sikt att hjärtat blir mindre benäget att en dag bli överbelastat.

Metabolismen i muskulaturen blir bättre, vilket innebär att omsättningen av fett, kolhydrater och proteiner förbättras och kroppen kan sortera och tillgodogöra sig dem på ett smidigare vis.

Kroppen blir mer motståndskraftig mot sjukdomar av träning. Människans immunförsvar blir alltså starkare av regelbunden träning.

Det goda kolesterolet ökar och det onda minskar och effekten är momentan och tillfällig, därför är det viktigt att komma ihåg att kroppen måste tränas regelbundet för att hållas så vital som möjligt.

Träning i sig triggar dessutom endorfiner och hormoner i kroppen som får en att vilja träna mer och kanske efter en tid utveckla sin träning till att bli mer varierad eller experimentell. Hur det än är, så är det lilla man orkar göra, mycket bättre än ingenting.

Listan på träningens fördelarkan göras lång, men sammanfattningsvis kan man säga att träning är vägen till god hälsa.