Vilken nivå ska man börja på?

 

Alla kan träna och lite är bättre än ingenting, som sagt. Är man otränad, bör man börja på en låg nivå och försöka att inte överskatta sin förmåga. Det är alltid svårt att bestämma en lagom nivå själv och det gäller att hålla lugnet i början och försöka att vara lite strategisk. Det är lätt att vara ivrig och överentusiastisk i början och risken är att man då råkar börja långt över sin förmåga. Risken med detta, i sin tur, är att kroppen reagerar starkt som svar på träningen och det känns inte roligt att fortsätta.

Ibland blir man sjuk i början för att kroppen verkar göra sitt yttersta för att man ska låta bli att röra på sig. Människan är bekvämt lagd och det är lätt att då lyssna på kroppen och tro att den själv vet bäst vad den behöver. Saken är den att det kommer att kännas lite i början, det är helt normalt, men knepet för att orka fortsätta är att börja på en låg nivå och sedan stegra intensiteten allteftersom man blir mer vältränad.

Alla är otränade i början och det är absolut ingenting att skämmas för att man börjar lågt. Det är bara smart och det är det som fungerar i längden. Att lägga sig på en för hög nivå direkt vid starten, lägger bara krokben för en själv och gör det desto svårare att fortsätta och att någonsin få in träningen som en rutin.

Det är viktigt att börja lågt och träna regelbundet. Resultaten kommer ofta väldigt snabbt och det känns roligare för varje utfört träningspass. Men kom ihåg att inte stegra intensiteten för snabbt när resultaten kommer. Är man nybörjare, blir man inte elitidrottare på en vecka. Det gäller att lägga grunden ordentligt, ta det lugnt och jobba strategiskt. Resultaten kommer!