Löpning och träning

Den som börjat med löpning vet att det finns massor av bra information på nätet. Oavsett om man vill satsa på maraton eller bli en bättre löpare finns det olika plattformar där andra löpare delar med sig av sina erfarenheter. Här kommer några löpartips.

Träna inför nästa lopp

Den som tänkt springa sitt första lopp, eller vill förbättra sitt rekord gör rätt i att börja planera i tid. Ett maraton kan för många kräva ett år av förberedelse för att det ska bli en trevlig överraskning. Desto mer tid man har på sig desto större kan målsättningarna vara. Förutom en bra grundträningsfas på ett par månader behöver man ha tid att toppa sin form samt vila innan loppet. Lyckas man planera dessa olika faser bra, blir utsikten desto godare för ett bra resultat.

Vila innan ett lopp

Upp till tio dagar innan ett lopp är det egentligen meningslöst att göra kvalitetsträning, då kroppen behöver en viss tid att ta upp gjord träning. Därför handlar den sista veckan om att vila sig i form. Ett par lättare pass för att inte känna sig helt ovan på löpdagen är allt som krävs. På dagen för loppet bör man ha samma kläder som man använt under träning. Det finns många bra plagg att att använda, särskilt olika trendiga träningstights gör träningen roligare att genomföra.

Grundträning

Grundträningen kan egentligen pågå hur länge som helst. För många som inte springer så mycket under vintern kanske grundträningen börjar i mars och pågår fram till slutet av augusti, då det lite svalare sommarvädret passar för olika lopp. Då kan det vara lagom att hoppa på ett träningsprogram 8-12 veckor innan loppet. Grundträningen bygger själva basen och kan för motionären innebära att man är ute och springer så många kilometrar man kan varje vecka. Mindre fokus läggs på hastigheten man springer.

Toppa formen

Efter en grundträningsfas kan man exempelvis hoppa på ett 8-12 veckor långt program. Det finns massor av dessa att hitta gratis på nätet. Ett sådant program syftar till att öka enskilda specifika saker i löpningen. Inslag som intervaller och distanslöpning kommer vara i fokus. Vanligen har man två eller tre nyckelpass och därtill ett eller två återhämtningspass.