Ridning som träningsform

När man tänker träning förknippas det ofta med styrketräning på gymmet eller en tur i joggingspåret, men det finns så mycket mer. Ett sätt att komma igång med träning är att börja rida. Det är faktiskt inte bara hästen som får motion under ridning utan även ryttaren. Lägg sedan till stallarbete och hästens skötsel. Som ryttare tränar man styrka, uthållighet, kondition, balans, koordination, stabilitet, och kroppskännedom.

I de aktiviteter som utförs från marken runt omkring hästens skötsel hittar man ett antal olika styrkemoment i varierande grad som ger en bra grundkondition och motion. Att ta cykeln till och från stallet, att bära vattenhinkar, att tömköra hästen, att leda hästen när en ovan ryttare rider… Att springa bredvid en travande häst kan vara nog så svettigt. Att mocka ut i stallet är både tungt och jobbigt, och här bör man tänka på att göra lyft med rak rygg och böjda knän så man undviker felbelastning, precis som all träning kan vara skadligt om man inte gör på rätt sätt.

Är man ute efter att förbättra sin kondition och menar att ridning inte behöver den i någon högre grad då har man aldrig suttit och skumpat runt varv efter varv i nedsutten trav med håll i sidan och rött ansikte. Ridning kan i högsta grad förbättra konditionen, i alla fall om man använder sig av trav- och galopparbeten och arbetar aktivt med sits och muskler. Sitter man helt avslappnad och inte anstränger sig alls kan man ändå få träningsvärk om man är otränad eftersom man aktivt jobbar med muskelgrupper utan att vara medveten om det. Bara för att hålla balansen och sitta rätt krävs det muskler som jobbar.

Ridningen används även som terapi och rehabilitering inom psykiatrin och som habilitering och rehabilitering när det gäller funktionsnedsättningar, handikapp och andra sjukdomar. Det är avstressande eftersom kontakten med djur och natur får oss att må bra och ger oss även sociala kontakter. Ridning och hästar kan också stärka vår självkänsla och göra oss lugnare, gladare och mer energiska, även om vi är trötta när vi kommer hem.

När det gäller utrustning så behöver man inte alls ha samma utrustning som ryttarna på hopptävlingarna i TV har utan till en början räcker det med vanliga kläder. Viktigast är hjälm och skor med klack. Mycket av vardagsklädseln som man behöver ha i stallet och kring hästar kan man hitta hos Outletsverige; bekväma underkläder och en stadig sport-BH för kvinnor underlättar. Gällande byxor bör man inte ha ett allt för halkigt och silkigt material för då glider man lättare runt i sadeln och kan hamna på sned. På vintern kan det vara ganska skönt att ha ett par träningsleggings under ridbyxorna. Jeans eller byxor med kraftiga sömmar på insidan av låren kan om man har otur ge skavsår eller vara väldigt obekvämt, så bekväma byxor är en bra investering. Ju mindre tyg som fladdrar runt desto bättre, för dels blir det mer följsamt och dels så ser ridläraren lite lättare hur du sitter och hur du ger hästen instruktionerna.

Man är aldrig för gammal för att börja!