Ät rätt innan och efter träning

Hur och vad du ska äta i samband med träning beror på vilket resultat du är ute efter. Vill du gå ner i vikt eller vill du bygga muskler? Innan du sätter upp ett bra kostschema bör du alltså vara säker på vilket mål du har och sedan äta och planera därefter. Ett mycket vanligt missförstånd är att man kan äta vad som helst efter ett svettigt träningspass, eftersom man ändå har blivit av med kalorier. Visst är det bra att äta ordentligt innan/efter ett mycket tungt träningspass, men vad du stoppar i dig kommer visa sig på hur effektivt ditt träningsresultat blir. Kosten är nämligen mer avgörande än själva träningen när det kommer till att bli starkare, slankare eller sundare.

Det första vi ska reda ut är när man ska äta, och inte vad. Vilken tid du ska äta beror även på vad du planerar att träna när du väl kommer fram till gymmet eller löpningsspåret. Kommer ditt träningspass att innehålla en hög intensitet bör du satsa på att äta senast 2 timmar innan, medan den som tränar styrka kan satsa på 1-2 timmar. Oavsett träningspass bör man också gå på magkänsla. Att träna med en full mage kan kännas jobbigt och störande och att träna på en tom mage kan göra så att man inte får någon ork, alternativt mår illa.

Så här äter du innan träningspasset

Konditionsträning: För att bränna optimalt med fett är det viktigt att inte äta alldeles för tätt inpå träningspasset. Satsa på att äta senast 2 timmar innan du ska iväg. Bästa förutsättningen för att bränna fett är faktiskt på morgonen när kroppen är tom. Drick ett glas vatten med citron eller en stark kopp kaffe innan du sätter igång.

Styrka: När man vill träna styrka kommer man att behöva prestera hårt. För att lyckas med detta behöver kroppen kolhydrater som ger energi. Innan styrkepasset bör du satsa på ett mellanmål i form av keso, frukt, müsli eller liknande.

Så äter du efter träningspasset

Ett mycket vanligt misstag är att man tror att man kommer förstöra allt hårt arbete genom att äta efter träningen, men att äta efteråt är faktiskt en av de viktigaste faktorerna. Genom att avstå från mat efter träningen så förstör man faktiskt mer än vad man åstadkommer. Undvik mat som innehåller höga mängder fett och satsa istället på proteinrik mat med långsamma kolhydrater.

Ingen motivation? Så kommer du igång

För att kunna träna krävs motivation och motivationen byggs sällan upp av sig själv. Vill man ha mer motivation till att träna kan man t.ex. satsa på snygga vårkläder som passar till träning eller varför inte unna sig något riktigt fint för varje gång man har tagit sig iväg. Sätt upp mål och belöna dig själv för varje delmål du uppnår.