Pilates

Pilates är en utmärkt träningsform för den som vill stärka sin kropp och förbättra sin rörlighet, samtidigt som man arbetar med sin själsliga hälsa och mindfulness. I pilates arbetar man med långsamma rörelser, där tonvikten ligger på att kontrollera rörelserna och att hålla positionerna med precision. Andningen är också en viktig del inom pilates, precis som i yoga. Skillnaderna mellan yoga och pilates är dock ganska stora i övrigt; medan yogaträningen egentligen endast är en förberedelse för meditation (genom att trötta ut kroppen) är målet med pilates träningen i sig – man vill stärka coremuskulaturen. Pilates är också vanligtvis mer intensivt än yoga, eftersom majoriteten av de övningar och positioner man utför går ut på att stärka musklerna. Inom yoga varieras stretchande positioner med muskelstärkande positioner.

En annan skillnad mellan yoga och pilates är deras historia. Medan yoga bygger på traditioner som är flera tusen år gamla, är pilates en modern träningsform som skapades av tysken Joseph Pilates i början av 1900-talet. Han var förutom i Tyskland också verksam i USA, och där är träningsformen betydligt mer utbredd än den är i Sverige. Hans metod presenterades i boken Return to Life through Contrology – “contrology” är vad Pilates själv kallade sin träningsform. Han beskrev den som konsten att utföra kontrollerade rörelser, som ska kännas som ett tungt träningspass om de utförs korrekt.

Om man tränar pilates regelbundet medför det en rad fördelar för kroppen, varav den kanske viktigaste är att man stärker coremuskulaturen, det vill säga magen, nedre ryggen och höfterna. Man får också bättre styrka och rörlighet i resten av kroppen, liksom bättre balans och koordination. För att uppnå detta är det viktigt att man koncentrerar sig på sin hållning, andning och på att hålla armar och ben i rätt linjer när man utför rörelserna. Andningen ska utföras så att man drar in luften genom näsan, med stängd mun, och sedan släpper ut luften genom munnen långsamt, så att det skapas ett litet motstånd när man andas ut. Man ska också tänka på att andas med magen och bröstkorgen, utan att röra axlarna, samt att tajma andningen med de rörelser man utför. Magen ska hållas indragen och spänd under hela rörelsen. En annan viktig grundprincip inom pilates är bäckenets position. Vid stående övningar i pilates, eller övningar där en eller två av fötterna är i golvet, används det som kallas neutral position, vilket innebär att bäckenet är i samma läge som när man står eller går. Vid övningar där båda fötterna lyfts från golvet ska bäckenet dock vara i böjd position, så att det är indraget under en. Det medför att svanken rätas ut. Kombinationen av att andas på ett mycket specifikt och medvetet sätt, samtidigt som man ska spänna magen och hålla in bäckenet, kan vara svårt och jobbigt i början, men ju mer man arbetar med det, desto lättare kommer det att bli, och man kommer att bli betydligt starkare i dessa muskelgrupper.

Även om pilates stärker kroppens muskler, och därmed ökar den grundläggande förbränningen i kroppen, är det dock inte en högintensiv träningsform på samma sätt som löpning, spinning eller aerobics. Om man har som mål med sin träning att inte bara få bättre hållning och allmänt bättre hälsa, utan också att gå ner i vikt, kan det därför vara bra att komplettera pilatesträningen med måltidsersättningar som Yokebe. Det gör att man får ut det bästa av två världar från både träning och kost.