Träna efter förlossning

Mjuk träning efter förlossning

Många vill så snabbt som möjligt få “tillbaka sin kropp” efter en förlossning men man måste först och främst låta kroppen återhämta sig! En förlossning är en stor påfrestning för kroppen och det är mycket hormoner som ska stabiliseras och normaliseras. Men att börja träna upp bäckenbottens muskulatur är ett utmärkt sätt att komma igång. En stark bäckenbotten behövs för att förhindra inkontinens och framfall. Börja med att ligga på rygg på golvet med benen uppdragna och fötterna i golvet. Börja sedan knipet från ändtarmen och fram mot slidan. Känn som om att du “lyfter allting uppåt” buken. Håll ett par sekunder och slappna sedan av och upprepa 5-10 gånger.

Njut av familjelyckan

Efter en 6-8 veckor kan man oftast komma igång med lite lättare träning. Se bara till att du har gjort en efterkontroll hos din barnmorska eller läkare. Då kan det vara skönt att börja med lättare promenader. Med en vagn från Britax så får både du och din bebis frisk luft och skön promenad. Tänk bara på att gå med fin hållning så att du bålens muskler. Dessa muskler kommer du att behöva sedan när du ska bära runt på din bebis. När du kan hålla in magen i stående läge kan du så smått börja göra plankan, en övning där du står på armbågarna och fötterna/knäna och kroppen är som en planka. Detta är en superbra övning för bålmuskulaturen. Du bör fortfarande undvika hopp och tunga lyft.

När du sedan kan börja träna tyngre eller när du kan ut och springa är enormt svårt att säga eftersom alla kroppar är unika. Hur mycket du tränade innan du blev gravid samt hur aktiv du var under graviditeten har också en enorm betydelse. Det viktiga är att du lyssnar på din kropp och hur det känns just för dig! Jämför dig inte med hur mycket andra mammor kan göra efter en viss tid. Om du börjar träna för hårt för fort kan det medföra skador längre fram, speciellt problem med bäckenbotten eftersom dessa besvär kan uppkomma långt senare.

Bebisar är små mirakel

Även om det är en stor påfrestning för kroppen att föda barn så är det också väl värt det! Därför är det kanske inte så dumt att bara ta det lugnt och mysa med er nya familjemedlem istället för att stressa över träning? Så ta det lugnt i början och ge dig själv, din bebis, din kropp och övriga familjemedlemmar tid att anpassa sig till ert nya liv. Det finns alltid tid för träning när ni är redo.